Thursday, March 31, 2016

Hrnečku vař! Jak jsem upekla svůj první kváskový chleba (Naučmese.cz)

Ahoj všem!

můj přerod ve vesnickou hospodyni pokračoval minulý týden kurzem Pečení kváskového chleba. Je to jeden z nejpopulárnějších kurzů na webu naucmese.cz a já se snad po roce odhodlávání konečně přihlásila. Pokud jste z těch, kteří se bojí, nevědí, co by je tam čekalo a jestli to stojí za to, snad Vám následující řádky pomůžou:-)

Můj fešák!


Abych řekla pravdu, tak můj hlavní impulz k tomu, upéct chleba, byl hlavně ten zážitek. Chtěla jsem si to prostě zkusit. Přijde mi to jako fajn věc, dneska je módní vlna "děláme si doma sami.....cokoli" a já se na ní občas svezu. Motivací je lidem transparentnější složení ať už potravin nebo třeba kosmetiky, různá dietní omezení, často finanční úspora a pak jsme tu my, "zážitkáři" co si to chtějí zkusit a uvidí, jestli je to bude držet déle nebo to po pár týdnech odloží:-)

Friday, March 25, 2016

Kam v Brně na oběd/kávu/dortík/drink

Ahoj všem!

jak jsem slíbila, tak činím a dokonce i včas! Tipy na kávu a dortík tu máme z několika zemí, ale Brno se samostatného článku zatím nedočkalo. Žiju zde už snad 7 let a pravděpodobně tu zůstanu napořád, takže kde se mi dostane standardně dobrého nakopnutí v podobě vynikající kávy nebo dortíku mám zmáknuté.

Zároveň ale musím říct, že Brno trošku šidím. Jasně, občas někam zajdu, ale ne zas tak často, jak by se mohlo zdát. Mám normální pracovní dobu, po večerech další koníčky a tak nemám uplně čas na to, každý týden někde vysedávat. V Brně je tak spousta vyhlášených podniků, kde jsem ještě nebyla. Prostě chodím do pár osvědčených klasik a než se odvážím někam jinam, chvilku to trvá:-)

1. Coffee Fusion
Jánská 460/25

Naprosto podhodnocená brněnská kavárna. Ne v kruzích "coffee nazis" z Jižní Moravy, ale obecně na blozích a těch internetech. Dělají tam suveréně nejlepší kávu v Brně a vděčím jim za to, že mě naučili dobrou kávu rozeznat - do odborníka mám ale stále daleko:-)  Michal Kocman, kterému kavárna patří, získal v roce 2014 dokonce titul Barista roku. 

Ke kávě si můžete dát i dortík, ale já si většinou beru jen kelímek s sebou. Dřív jsem si ho vypila doma hned za rohem, teď si ho většinou beru do jazykovky. Obsluha je vždy a za každých okolností neskutečně milá a chodím tam občas nejen na to kafe, ale i za zvednutím nálady, protože když je na Vás někdo milý, jako obsulha v Coffee Fusion, je těžký se pak tvářit jak kakabus:-) 

Ještě možná dodám, že k dispozici je denní tisk, takže i když budete sami, nemusíte čučet do mobilu nebo do zdi a můžete si aspoň přečíst noviny. Pokud nefandíte kávě, doporučuji domácí limonády, vždy dle denní nabídky. 



2. Bistro Soul
Jezuitská 7

Monday, March 14, 2016

Eindhoven - co neminout v přestupní stanici na trase Brno - Amsterdam

Ahoj všem!

Z Brna nám už nějaký ten rok lítá letadlo do Eindhovenu a kupodivu ani nebývá prázdné. Pokud si také lámete hlavu nad tím, co za lidi využívá tuto na první pohled neatraktivní linku, je to prakticky kancelář v oblacích. Oblast Eindhovenu je tzv. Silicon Valley Beneluxu a v Brně pak ty samé firmy mají často zastoupení a tak zaměstnanci pendlují sem a tam:-)

Zpáteční letenku při troše štěstí pořídíte pod 1000 Kč, což už je fajn suma.  Třikrát hurá, protože z Brna se za pár EUR dostanete na jih Nizozemí a pokračovat odsud můžete dál, ať už na jih a směr Brusel, případně Francie nebo na sever a dát si klasiku Amsterdam. 

Protože jsem v Eindhovenu strávila dohromady už několik měsíců života, je na čase, abych vyslala do světa zprávu, kde tam mají nejlepší dortíky:-) A aby si užili i dietáři, povíme si, jak si udělat z Eindhovenu přestupní stanici pro výlet do Amsterdamu.

Příjezd:
Letiště v Eindhovenu se nachází asi 20 minut autobusem od centra. Bus jezdí každou chvilku a střídá se rychlý a pomalý shuttle. Zastávku uvidíte hned jak vylezete z letiště, nemusíte se bát, že budete bloudit. Shuttly jsou veliké, modrošedé, moderní autobusy s wifi, kam se většinou všichni chtiví vlezou a ještě jsem nikdy nemusela čekat na další.

Autobus s číslem 400 je rychlý shuttle, který staví až na hlavním nádraží a cesta trvá 20 minut
Autobus s číslem 401 je pomalý shuttle, staví i po cestě a cesta trvá 25 minut.
Lístek stojí 3,50 EUR (pálka, já vím) a koupit si ho můžete v automatu na zastávce či u řidiče. 

Pokud plánjete cestovat MHD nebo obecně hromadnou dopravou, stáhněte si do telefonu aplikaci 9292.nl, funguje to i jako webovka zde: http://9292.nl/ a je to obdoba našeho IDOSu. 

V Eindhovenu:
Autobus Vás vyplivne na hlavním nádraží - hlavním pro bus i vlak dohromady. Strana busová je jakoby od centra, takže musíte projít budovou hlavního nádraží vlakového a dostanete se tak na stranu centra. 

Kam na kávu a dortík:

Wednesday, March 9, 2016

Co a kdo mě poslední dobou baví!

Ahoj všem!

máte prosím Vás taky někdo pocit, že TEĎ začal rok 2016 ...a přitom už je půlka března? Takže čtvrtina roku už je skoro za námi a já toho zatím fakt moc nestihla. Ale na mou obhajobu, neválím si úplně šunky a snažím se být různě aktivní....ostatně jako vždycky!


Je spousta věcí, co mě poslední dobou zaujala a o které se s Vámi chci podělit, takže hurá na to!

Kapitola Karolína - vesnická hospodyně

Kdo jste sledovali třeba už minulý blog, tak není těžké vypozorovat, že se vždycky pro něco strašně nadchnu a pak to po pár měsících nechám vyšumět. Většinou. A jedna z věcí, u které už teď vím, že mě pravděpodobně bude bavit pár měsíců a pak vyšumí, je má euforie z přestěhování a života mimo město. Z Náměstí Svobody v Brně jsme se konečně přestěhovali do vlastního, ale do opačného extrému a to na vesnici, což si zatím po měsící stále maximálně užívám. A s tím, že teď je ze mě teda ta vesničanka se pojí několik životně důležitých činností a aktivit.

Thursday, March 3, 2016

True Crime: Columbine - tip na knížky a dokument

Ahoj všem!

dnes jsem dočetla naprosto parádní knížku a mám sto chutí křičet do světa, že tohle musí přečíst každý. Jak asi ti z Vás, co mě znají, očekávají, nebude to lehké téma.

Říká Vám něco slovíčko Columbine?


Columbine je název střední školy v Coloradu, kde se v roce 1999 odehrál jeden z nejhorších masakrů v podobě střílení na střední škole, kdy dva studenti - Dylan Klebold a Eric Harris - zastřelili 14 svých spolužáků, 1 učitele a přes 20 dalších zranili. A to je ještě malé číslo vzhledem k tomu, že ve školní jídelně nastražili bomby, které měly vybouchnout v době největší špičky - naštěstí, díky chybě v kalkulaci spínače se bomby nikdy nespustily. 

Vezmu to odzadu:-)