Saturday, September 26, 2015

5 dokumentů na tento víkend!

Ahoj všem!

původně jsem Vám sem chtěla nasázet zase nějaké dobroty, ale pak jsem si říkala, že je na čase přidat taky něco jinýho než zas to žrádlo:D Už dlouho mi chodí komentáře ohledně oblíbených dokumentů a ani já se netajím tím, že zkouknu kde co. Na seriály prakticky nekoukám. Teda poslední dobou, samozřejmě to tak nebylo vždycky:-) Ale bohužel mi přijde, že většina seriálů začne slibně a pak když producenti (nebo kdo) zjistí, že to lidi baví, snaží se to natáhnout za každou cenu. Což chápu, kdo by nerad peníze, ale většinou tím původně fajn seriál ztratí své kouzlo různým překombinováním původní zápletky.


Takže jediný "nový" seriál, který mě baví a u kterého momentálně čekám na novou sezónu je Silicon Valley. Je to trošku mimo mainstream a bude se líbit asi spíš "geeky" lidem, ale já to zbožnuju:-)

1. Louis Theroux - cokoli od něj

Můj suveréně nejoblíbenější dokumentarista je Louis Theroux a jeho série Weird Weekends. Vybere si vždy nějakou subkulturu, kterou sleduje. Jeho kouzlem je podle mě to, že se ptá jako malé dítě. Na otázky, na které všichni myslíme, ale v dospělosti si uvědomujeme, že můžou být hloupé nebo netaktní....Louis je s naprosto nevinným kukučem vypustí a vy jen přemýšlíte, jestli dostane přes ústa nebo ne:-) 


Na Youtube od něj najdete několik dokumentů. Zde například epizoda "The most hated family in America". Někteří z Vás možná někdy slyšeli o Westboro Baptist Church. Jde o příslušníky jedné rozvětvené rodiny, která utvořila náboženskou extremistickou křesťanskou skupinu s velmi kontroverzními názory. Tvrdí, že žijí podle Bible. A tak sex mají jen za účelem rozmnožování, tvrdí, že všichni gayové by měli zemřít a že 9/11 (Teroristické útoky 11. záři) jsou boží odplatou za to, jak Amerika hřeší. Louis se za nimi vydá a tři týdny se snaží přijít na kloub tomu, proč a jak celá jejich skupinka funguje. Je to vtipné, ale extrémně smutné zároveň. Když člověk vidí, jak už malým dětem vymývají fotky a nutí je stát na ulici se slogany GOD HATES FAGS, musíte přemýšlet nad tím, co z nich asi tak vyroste.





Nejvtipnější je podle mě asi Louix a swingers párty. Ani nevím, jak to popsat, prostě to musíte vidět:D Aneb jak si pán užívá s kočkama a nechá manželku na "recepci" během pořádání swingers párty u nich doma!


Pak stojí za shlédnutí i epizoda o dětech, které jsou nadopované prášky kvůli ADHD (Laicky hyperaktivní děti), což se v USA nemálo děje. Epizoda o tom, jak to funguje v porno průmyslu je taky neskutečně vtipná. Jak píšu na začátku, všechno od Louiho stojí za to:-)

Některé z epizod najdete i na ulož.to, stačí hledat pod heslem "Louis Theroux.


2. Cowspiracy

Dokument, který velmi zajímavě poukazuje na to, že problém s velkou spotřebou masa není jen v tom, že je zvířatům ubližováno. A to se mi líbí. Protože dokumenty jako Earthlings a podobné podle mě sice ukazují samozřejmě otřesné věci, ale není to úplně nic nového a dává to firmaám většinou prostor použít výmluvu "selhání jednotlivce". Argumenty, které jsou prezentovány v tomto dokumentu, nejsou tolik o tom, že jeden jednotlivec týral ve své práci na farmě zvířata, ale poukazuje na širší kontext toho, co je špatně v potravinářském průmyslu. Zajímavé je třeba poukázání na to, že spotřeba "bio" masa z domácích chovů je ve skutečnosti horší, než u velkochovu, z hlediska udržitelnosti. Takže ač se většina z nás (včetně mě) cítí při nákupu "domácího" masa lépe, tak ve skutečnosti tím planetě můžeme ublížit víc, než koupí masa z velkochovu. Celkově je tam spousta zajímavých postřehů a já vřele doporučuji i když nemáte v plánu stát se vegetariánem! 

Dokument s českými titulky na ulož.to k dispozici zde.


3. Black Fish
Kdyby mi tento dokument nedoporučila kamarádka, asi bych na něj sama nikdy nepřišla. Dokument o kostakách, pche! Blackfish poukazuje na realitu zábavních parků, ve kterých jsou drženy a trénovány kosatky. V těchto podnicích se však sem tam stane incident, kdy kostaka svého trenéra napadne, v horším případě zabije. Proč? Co za tím vším stojí? Kdo je za to zodpovědný? Určitě to člověka donutí zamyslet se nad tím, jak je o zvířata v zajetí postaráno a jestli je možné, aby se na ně majitelé parku dívali jinak než jako zdroj peněz.

Dokument s českými titulky k dispozici na ulož.to zde.


4. Live to Tell: Surviving Victim of Serial Killer Adam Lane
A je to tady, černá kronika útočí! 48 hours je pořad, který převypravuje skutečné kriminální příběhy. Jedna z mých nejoblíbenějších je série live to tell. V tomto případě jde o příběh mladé dívky, která se setkala se sériovým vrahem a jako zázrakem přežila. Rodina Shea žila blízko dálnice. Nijak nad potenciálním nebezpečím nepřemýšleli. Shea se jednoho večera vracela domů pozdě a s dobrými úmysly nezamkla dveře, protože si myslela, že se po ní ještě vrátí domů její brácha a jí se nechtělo vstávat a jít mu odemykat uprostřed noci.  A bohužel, zrovna ten večer po dálnici projížděl Adam Lane, sériový vrah. Jak to dopadlo, se podívejte sami. Vzbudit se v patnácti letech s nožem na krku...? Slečna je neskutečně silná!

Otravný bannery s reklamami si odstraňte křížkem, který se objeví když na ně najedete myší.


5. Casey Anthony
Další černá kronika, kterou jednou dobou žila doslova celá Amerika. Vše začne tím, že se ztratí malá čtyřletá Kaylee. Její babička zavolá na polici s tím, že ji již měsíc neviděla a auto její dcery (ted matky Kaylee) smrdí, jako kdyby tam byla mrtvola. Casey, mladá maminka této holčičky řekne policii několik lží o tom, co se s její malou dcerou stalo a policie tak ztrácí drahocený čas. Casey jim totiž ze začátku například nakukala, že její dceru unesla chůva a ona se jen bála jít na policii. Všechny její pohádky se nakonec ukážou jako lživé a po nalezení Kayleeiného těla pár set metrů od domu Anthonyových je Casey obviněna z vraždy. Během soudního líčení se člověk dozvídá spoustu otřesných skutečností o na první pohled průměrné americké rodině. Ve finále je ale Casey osvobozena a vražda její dcery jí není prokázána, což všechny šokuje. Včetně mě. Víc už Vám ale prozrazovat nebudu. Pokud vás true-crime příběhy zajímají, určitě se na dokumenty podívejte, protože opět....to, co by byla bombastická knížka je ve skutečnosti otřesná a smutná pravda.

Dokumentů o tomto případu je spousta, takže pokud Vás zajímá víc, stačí dát Casey Anthony do youtube a máte na večer vystaráno:-) 
Kaylee Anthony, 4 letá šmudla, kterou "někdo" připravil o život.

Takhle se Cayse bavila v době, kdy byla její dcera nezvěstná. Normálka, že jo....
I u soudu nevypadala jako zdrcená matka zavražděného dítěte... 


Myslím, že pro první článek o dokumentech to stačí. Vzhledem k tomu, že jich mám oblíbených skutečně desítky, tak vězte, že vás brzy budu Vás zásobovat dalšími!

Budu ráda, když mi dáte vědět, jestli jste se na mé doporučení na některý z dokumentů podívali, nebo jej třeba už dávno znáte, a jak se vám líbil! A nezapomeňte připojit tip na svůj oblíbený kousek!:-)

Mějte se krásně!
Černá kronika Karolína!:-)