Friday, May 15, 2015

Má strategie na (nízkonákladové) letenky v deseti bodech

Ahoj všem!

letenky a ubytování (a dortíky) jsou většinou dvě z největších položek mého výletního rozpočtu. Musím říct, že to, co mi ještě před rokem připadalo ok cena, mi dnes přijde drahé. Čím víc člověk cestuje, tím víc se celkové cestovní výdaje načítají a pokud máte například 100 EUR rozdělit mezi ubytování na jeden nebo tři víkendy, je to sakra rozdíl.

Dnes si povíme něco ke kategorii letenky. Dopředu avizuji, že nemám kouzelnou hůlku ani věšteckou kouli a spousta tipů vychází čistě ze selského rozumu, ale snad se Vám aspoň pár bodů bude při příštím hledání dovolené hodit.



1. Olajkujte 
Dejte lajk veškerým stránkám specializujícím se na promo/chybné tarify/speciální nabídky. Pokud se stane, že bude například chybný tarif za 8 000 Kč do Brazílie, určitě se to dozvíte na všech stránkách. Trik je v tom, že ne všechno Vám Facebook hned ukáže. Máte-li olajkovanou stránku XYZ, 100% jejích příspěvků nevidíte. Facebook příspěvky neukazuje všem fanoušků, kteří mají stránku olajkovanou, případně Vám je ukáže až nějakou dobu po zveřejnění. Olajkováním všeho zvyšujete šanci, že se o nabídce dozvíte a že se o ní dozvíte co nejrychleji. V případě extrémně výhodných tarifů jde skutečně o minuty.

Tady výcuc na co koukám já:

2. Neváhejte
Selský rozum. Pokud se někdo v rezervační společnosti uklikne a půjde koupit letenku za chybný tarif, myslíte si, že to tam ta společnost nechá sedět týden? Ne. Během chvilky to bude pryč. A nemusí jít ani o chybný tarif. Nízkonákladové společnosti zvyšují cenu letenek (mimojiné) dle zaplněnosti letadla a tak zítra už cena může být vyšší než dnes. Máte-li aspoň trošku fajn nadřízené a víte, kdy si cca dovolenou můžete vzít a kdy se to absolutně nehodí (na konci kvartálu ani na krok!:D), tak jste v suchu. Skoro:-)

3. Kombinujte přestupy nízkonákladovek
Nejvíc lítám s Ryanair a Wizzair. Typický příklad je můj výlet do Osla. Eindhoven-Gdaňsk (Wizzair), Gdaňsk - Oslo (Ryanair). Myslíte, že by mi takto běžný vyhledávač letenek našel? Nenašel. Nízkonákladovky, obzvlášť právě Ryanair a Wizzair, si musíte nakombinovat sami. Zvládne to každý, přísahám. Počekujte destination map jak u wizzair tak u ryanair, mrkněte která místa mají společná a ta jsou vaše přestupní. U Ryanairu určitě využijte funkci "fare finder" - stačí zadat odkud chcete letět, v jakých termínech a ono vám to ukáže nejlevnější destinaci. Takže je-li Vám jedno, zda-li skončíte v Turíně nebo ve Stockholmu, s chutí do toho. 


Skyscanner je pro nízkonákladovky, resp. pro jejich kombinaci nepoužitelný. Ale celkem solidní vyhledávač nízkonákladových letenek je český http://www.azair.cz/


4. Kombinujte více výletů
Tohle rozhodně není pro každého, ale já tomu poslední dobou přicházím dost na chuť (příklad výletu v přestupním místě zde nebo zde). Mám 5 týdnů dovolené, jako většina zaměstnanců českých firem a tak si nemůžu dovolit trávit v každé destinaci týden. Jedno odpoledne na evropské město rozhodně není ideální a vězte, že určitě pár hlavních památek stihnete. Já osobně se držím hesla "lepší něco, než nic"

Jen čistě pro ilustraci, když na 15 minut otevřu stránky Ryanair a pohraju si s daty:

16.6. Praha - Brémy: 419 Kč
17.6. Brémy - Porto 26 EUR


24.6. Porto - Brémy 24 EUR
25.6. Brémy - Praha 410 Kč





















Sečteno podtrženo, z Prahy jste v Portugalsku a zpět za cca 2200 Kč a máte k tomu navíc výlet v Brémách a v okolí (Hamburg hoďku odtud atd.). Ryanair má navíc narozdíl od Wizzairu celkem rozumné rozměry příručních zavazadel, takže vězte, že se na týden rozhodně zvládnete zabalit tak, aniž byste potřebovali zavazadlo k odbavení (za které se platí navíc, což v momentě, kdy kombinujete lety radikálně vystřelí cenu nahoru, protože platíte za každý jednotlivý let). Ano, samozřejmě platíte případně za ubytování v místě přestupu, ale kdybyste měli tento výlet rozdělit na dva separátní, tak Vás to vyjde dráž. 

5. Zkontrolujte, jak daleko to máte do Polska
Katowice, Krakow, Wroclaw, ráj levných letenek. Například 7. října se z Katowic dostanete do Norska za cca 400 českých korun. Neber to. Zkontrolujte, kolik Vás do některého z těchto měst bude stát autobus/vlak/spolujízda a uvidíte, jestli se Vám to vyplatí. Přes Polsko jsem letěla jak do Osla, tak teď to Tel Avivu a vřele doporučuji.

6. Kupte si členství Wizzair
Pokud s nimi poletíte aspoň 4 (jednotlivé) lety, tak se Vám to vyplatí. Navíc s sebou můžete vzít s touto slevou i jednoho člověka navíc. Členství stojí 30 EUR na rok a máte s ním zlevněné všechny wizzair lety. Zdá se Vám i 400 korun za trasu Katowice-Oslo (jedním směrem) moc? S Wizzair členstvím pojedete za cca 260 Korun. 


7. Zkontrolujte, kolik stojí přesun z letiště do města
Tohle je spíš takové pozor, protože pokud už v euforii kupujete ty letenky z Katowic do Osla výše, tak se připravte na to, že cesta z letiště do města Vás bude stát víc, jak celá letenka dohromady:D Z Letiště Torp do centra je to v přepočtu cca 800 CZK, takže bacha na to. Oslo je v Tomhle samozřejmě extrém, protože dražší destinaci v Evropě nenajdete. Pokud to vezmete někam na jih, tolik to do centra bolet nebude:-)

8. Než naskočíte na bus/vlak, zkontrolujte blablacar/jízdomat atd.
To se Vám bude hodit například v momentě, kdy poletíte z Brna do Eindhovenu (zvu Vás na kafe!) a pokračovat budete dál do Amsterdamu. Vlak z Eindhovenu do Amsterdamu stojí 20 EUR (18,80 je jízdné, 1 EUR navíc se platí jako příplatek za papírový lístek), ale pokud se svezete s někým přes blablacar, tak se s klidem vejdete do 10 Eur. Tato stránka je populární zejména v západní a střední Evropě, u nás stále víc frčí jízdomat.

9. Hledejte letenky incognito
Možná jste slyšeli, že letecké společnosti a vyhledávače ukládají data o tom, co jste na jejich stránkách hledali a podle toho Vám sice na jednu stranu posílají relevantní nabídky, (zkuste hledat na booking ubytování v Paříži. Do pár minut Vám na emailu přistane newsletter s Paříží), ale na druhou stranu údajně také zvyšují ceny. Do jaké míry je to pravda, těžko říct, každopádně je na to velmi jednoduché řešení. Než se vydáte hledat, smažte historii a cookies a použijte anonymní brouzdání - jednoduše stiskněte CTRL + SHIFT +N a ono Vám vyskočí nové okno, které po sobě nezanechá historii a ani neukládá cookies. Více info zde.

10. Hledejte, hledejte, kombinujte, měňte 
Jo. Hledání levných letenek většinou stojí spoustu času a popsaných papírů pro tu ideální kombinaci. Ale dle mého názoru se to vyplatí. A tak příště, než budete půl hoďky sunout palcem po obrazovce mobilu s instagramem v pozadí, zkuste najet na ryanair a wizzair a udělejte si výlet za rozumný peníz!!:-) Občas je to dle mého ze stran některých webů prezentováno stylem "sednu, během pěti minut najdu a jedu", ale takhle to většinou samozřejmě nefunguje. Člověk potřebuje mít trošku štěstí a (nebo) hodně času na případné vyhledávání těch nejideálnějších kombinací, zejména právě na nízkonákladovky po Evropě a nebo zrovna sedět u počítače v momentě, kdy jedna z výše zmíněných stránek publikuje lákavou nabídku. Ale to jsme zpět u toho štěstí:-) 

Letenku za EURO jsem ještě nesehnala, takže občas nepohrdnu autobusem, když nabízí takové ceny:-)

Pokud by něco nebylo jasného nebo jsem to popsala zmatečně, určitě se ptejte, ráda dovysvětlím. Ona je to trošku alchymie, ale časem se do toho člověk dostane a cesty na druhý konec Evropy za 50 EUR a méně budou standardem.

Doufám, že aspoň něco pro Vás bylo užitečné a příště si dáme strategii k ubytování!

Mějte se krásně!
K. 

P.S.: RANDOM FACT: Mám štípance od komárů na chodidlech. NA PLOSKÁCH NOHOU!! Kdo to kdy slyšel?:D Výborný, když se vám celý den podrážděný svědivý štípanec otírá o ponožku. Doporučuje 11 Karolín z 10 :-)