Thursday, April 30, 2015

4x z mé čtečky - neprávem v blázinci a ubodání nejlepšími kamarádkami

Ahoj všem!!

dnes si dáme opět pár knížek, které vesele ve čtečce blikají jako finished! A protože máte před sebou prodloužený víkend (my v Holandsku ne, grrr), tak to rozšířím o pár věcí navíc:-)

1. Arundhati Roy - The God of Small Things
V ČJ vydáno pod názvem Bůh Maličkostí, kupodivu je to ale všude vyprodáno.

Chci zpátky těch x hodin života. Fakt jo. Tohle byla suveréně nejhorší knížka tohoto roku. A fakt nechápu, co je se mnou špatně, protože o ní mluví všichni v superlativech. Knížka byla přeložena do 30 jazyků a získala i prestižní Booker Prize. Tak proč je to sakra vrchol nudy?:D

Čtení v Oslu
Má to být o příběhu indických dvojčat, jejichž relativně poklidným životem v mladém věku (8, myslím) otřásla tragédie. Jenže ta tragédie je vyzrazena hned asi na třetí stránce knížky, takže zápletka vtahu:D Recenze na tuto knížku básní o tom, jak autorka precizně vystihla nástup komunismu v Indii, kastovní systém a kulturu svázanou tradicemi ...ale já vám nějak nevím. Jako popsaný to tam je, ale tak strašně nudnou, vyloženě uspávající formou, že pokaždý, když jsem tu knížku četla, tak jsem byla naštvaná, proč tím ztrácím čas. Do poslední chvilky jsem doufala, že tam bude něco EXTRA, co mi ukáže, proč je ta kniha tak úžasná...ale ne. Nic. Jen nuda a víc nudy. Smutný příběh to je, o tom žádná, ale svým způsobem to je prostě o ničem...o ničem roztaženo na 300 stran. Pfff.

2. Jen Campbell: Weird things customers say in a bookshop
Do ČJ zatím nepřeloženo, ale běžně ke koupi, např zde.

Jednoduchá knížka na pár stránek, kterou zvládnete i s nedokonalou angličtinou. Párkrát jsem se u toho zasmála i nahlas. Člověk fakt žasne, co jsou lidi schopný vypustit z úst. Každý, kdo někdy pracoval v zákaznickém servisu či obecně ve službách, bude souhlasně pokyvovat hlavou...sama mám několik peprných historek, které dodneška dávám v hospodě k dobru:-)

"Je tato kniha k jídlu?"
"Máte tu sperma-kuchařku? Ne... To je škoda, moc jsem ji chtěla vyzkoušet.."
"Kdo napsal Bibli? Nemůžu si vzpomenout...Ježíš?"

Takže pokud chcete oddechovou knížku na zasmání, u které nemusíte vůbec přemýšlet a přelouskáte ji za večer (maximálně za dva), hurá do toho.

Čtení v Tilburgu

3. Suzanna Kaysen: Girl, Interrupted
Do ČJ nepřeloženo, ale ke koupi např zde.

Opět kraťoučká knížka, kterou zvládnete za pár hodin. Je to skutečný příběh, který se stal autorce v 18 letech, když ji po krátkém sezení psychiatr poslal do blázince. Otázka, která je po celou dobu na pozadí příběhu je, jestli tam byla poslána oprávněně.

Jasně, nebyla úplně v pořádku. Spolykala 50 aspirinů, problémy řešila promiskuitou...pomůže ale někomu takovému zavření mezi 4 zdi s šíleným režimem, naprostou absencí soukromí a permanentím přísunem prášků?

Na knížku jsem se moc těšila, ale trošku mě to zklamalo. Přišlo mi to povětšinou dost povrchní a chtěla jsem od příběhu víc. Takže ač Suzanna popisuje svůj pokus o sebevraždu, pocity v blázinci, jak probíhalo její propuštění a částečně i její život poté...pokaždé když skončila kapitola a začala psát o něčem jiném, říkala jsem si...počkej počej, to ne, to mi nestačí, já k tomu chci vědět víc!!! 

Pokud jste příznivci audia, nebo máte radši češtinu, kniha byla zfilmována pod názvem Narušení v hlavní roli s Winonnou Ryder a Angelinou Jolie. Ke stažení s českým dabingem je to třeba na ulož.to zde.

Čtení v Tilburgu

3. Daleen Berry: Pretty Little Killers
Do ČJ nepřeloženo, ke koupi např. zde

Pokud Vám je název povědomý, tak tušíte správně, jde o hříčku se slovy a připodobnění k populárnímu seriálu Pretty Little Liars. True crime story (takže asi tušíte, že se mi to líbilo:D) které se odehrálo poměrně nedávno (2013) v USA.

Trio populárních kamarádek - Rachel, Shelia a Skylar - bylo dlouho nerozlučné. Zároveň ale vzájemně toxické a období přátelství až za hrob střídalo drama na sociálních sítích. Skylar začínala být ostatními dvěma dívkami odstrkována, což se jí samozřejmě nelíbilo a tak začala na twitteru psát něco o tom, že by ráda pustila ven všechna tajemství co na své kamarádky má.

A co udělají 2 třínáctileté holky v momentě, kdy se s tou třetí už nechtějí kamarádit? Ubodají ji.

Logic level #teenager. Ne, samozřejmě je to ohromná tragédie a doteď vlastně nepochopená.

čtení ve Varšavě

Skylar byla původně považována za runaway, neboli za někoho, kdo pouze utekl z domova. Večer totiž vyklouzla z domu právě za Shelií a Rachel, což zachycuje i bezpečnostní kamera okolních domů. Obě vražedkyně ale následně tvrdí, že Skylar opět odvezly po marihuanovém dýchánku zpět, a vyhodily ji mimo dosah kamer. Kamery pak ukazují, jak Skylar po půlnoci opět potajnu odchází z domu a nasedá do auta, které ale není na zrnitém obraze rozpoznatelné....zde stopa končí.

Zatímco celé město po Skylar pátrá, tak Shelii a Rachel není blbý psát na twitter a další sociální sítě jak jim Skylar chybí a jak bude vždy jejich BFF apod....prostě na blití. Pardon.

Až po roce se přijde na to, jak to vlastně bylo, když se Rachel pod náporem okolí psychicky zhroutí a přizná, že třetí z trojlístku společně se Shelií ubodaly a pohodily v lese. Vysvětlení?

"We just didn't like her..."

Na téma Skylar Neese je toho na webu hodně, ale nejlepší je asi následující dokument:


A ač bych tady nerada klesla k tomu trapnýmu "jóooo to za nás tohle nebylo..." tak dnešním dětem ten tlak sociálních médií vůbec nezávidím a jsem zvědavá, jak se s tím jednou jako rodič poperu.

Uznejte. Řekli byste do těch dvou kukučů nalevo, že jsou schopný někoho ubodat protože ho prostě už nemaj rádi?!

Zleva: Shelia, Rachel a ubodaná Skylar 

A to je pro dnešek všem, 4x knížka, 1x film a 1x dokument. Jaké máte plány na Prvního Máje?

Mějte se krásně!
K.